Nero – R ( Eger 2 x Gárdonyi Géza )
Morfologická charakteristika:
Strapec je stredne veľký ( 150 – 170 g ) na dlhej stopke, voľný, krídlato-kónický. Bobuľa je modrá, stredne veľká, (12 – 15 mm), oválna, na dlhej stopke. Šupka je pevná, nie je však nepríjemná.
Hospodárska využiteľnosť:
Nero sa vyšľachtil ako stolová odroda, dozrieva v polovici septembra. Vyžaduje hlboké pôdy lebo má intenzívny rast. Strapce sú veľmi vzhľadné, vhodné na priamy konzum. Odroda Nero je vhodná aj na výrobu červeného vína, ktorá z 26 – tich vínnych odrôd je najbohatšia na obsah resveratrolu.
Rezveratrol – antioxidantná a antibakteriálna molekula,
Je súčasť srdcového svalu, brzdí proces starnutia (oxidácia) organizmu a má protibakteriálny účinok. Vedecky je dokázané že rezveratrol zabraňuje srdcovocievnemu ochoreniu, zabraňuje zápalom, znižuje cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine.
,, Víno je prírodný liek ,,